Problematika nechtěného těhotenství a rodičovství z demografického pohledu - Zadražilová, Lucie (2019)
Cílem práce je zachytit trendy a souvislosti nechtěného těhotenství a rodičovství se zaměřením na umělé přerušení těhotenství a odkládání dětí. Poukázat na indukované potraty s vlivem na populační ztráty dříve a dnes. Poté porovnat míry umělého přerušení těhotenství, využívání antikoncepce a babyboxů ve vybraných státech EU. V neposlední řadě vytvořením projekce pomocí Lee-Carterova modelu zjistit budoucí vývoj umělého přerušení těhotenství. V práci je i historický nástin odmítnuté gravidity a rodičovství. Zaměření je na nechtěnou graviditu sledující umělé přerušení těhotenství a dané souvislosti. Zároveň bylo popsáno nevytoužené rodičovství, kde jsou mimo jiné poznamenány babyboxy a dětské domovy. Rovněž je vymezen Lee-Carterův model, který je využitý pro tvorbu projekce. Prostřednictvím analýzy bylo zjištěno, že na počátku sledovaného období docházelo ke značným výkyvům indukovaných potratů. Po roce 1988 jsou zřetelné trvale klesající tendence. Dle specifických měr jsou nyní interrupce nejčetnější v 25–29 letech. Dnes je výrazně méně nevytoužené gravidity i díky antikoncepci. Též bylo zjištěno, že interrupce již nemají tak výrazný vliv na populační ztráty. U nechtěného rodičovství jsou v posledních letech vyšší tendence odkládat děti do babyboxu a poměr dětí v dětských domovech ke střednímu stavu osob 0–26 let roste. S pohledem na ČR a vybrané státy EU lze usoudit, že nyní ČR oproti sledovaným zemím zaujímá nižší obecné a specifické míry indukovaných potratů a nejužívanější antikoncepci, ale vyšší využití babyboxu oproti Slovensku. Projekcí pomocí Lee-Carterova modelu bylo zjištěno, že do roku 2050 se očekává značný pokles umělých přerušení těhotenství, která budou pravděpodobně nejvíce využívána ve věku 30–34 let.