Ochrana osobnosti při správě daní - Patočka, Radim (2019)
Cílem disertační práce je poskytnout ucelený pohled v oblasti zásahů správce daně do osobnosti fyzických a právnických osob a na právní ochranu před těmito zásahy. Součástí předkládané disertační práce je ověření hypotézy, že podstatného zvýšení efektivity správy daní lze docílit mírnými zásahy do osobnosti. V rámci této hypotézy se ověřuje teze, že vyšší důraz na plošný sběr údajů pro správu daní vede k nižší míře použití standardních mocenských nástrojů správy daní. Další hypotézou je to, že právní prostředky ochrany osobnosti jsou v českém právu dostatečné. Pro zvýšení efektivity správy daní je též důsledné vážení zájmů na ochranu osobnosti při konstruování nástroje správy daní již v legislativním procesu.