Dopad změn v politickém a ekonomickém systému Iráku na změnu v podnikatelském prostředí a jejich implikace pro český vývoz - Hostaša, Miloslav (2019)
Předkládaná práce pokrývá téma „Dopad změn v politickém a ekonomickém systému Iráku na změnu v podnikatelském prostředí a jejich implikace pro český vývoz“. Hlavní těžiště práce spočívá v posouzení politického a ekonomického vývoje v Iráku, v analýze podnikatelského prostředí, a to zejména z podhledu indexu „Easy Doing Business“ a „Distance To Frontier“, jakož i dalších statistických dat o irácké ekonomice. Další důležitou kapitolou práce je posouzení zvláštností iráckého trhu a obchodních, finančních a kulturních odlišností.Součástí práce je i analýza stavu přístupových rozhovorů Iráku ve věci členství v Světové obchodní organizaci (WTO), analýza uplatňování cel, daní a dalších nástrojů obchodní politiky, rozsáhlá analýza investičních příležitostí na iráckém trhu a analýza obchodních a podnikatelských příležitostí včetně nástinu možností pro spolupráci a dodávky z České republiky resp. role České republiky při obnově Iráku. Výzkumná část práce si klade také za cíl porovnat dvě naprosto odlišná období ekonomických vztahů, tj. osmdesátá/devadesátá léta 20. století a současný Irák. Naše ekonomické vztahy s Irákem mají dlouholetou tradici, která se táhne již od šedesátých let minulého století. Obchodování s Irákem nebylo nikdy jednoduché, vyžadovalo vždy ještě něco navíc, než jenom zvládnutí obchodních operací jako takových. Stěžejní je podpora státu, a to nejen v oblasti vývozu, ale i podpora politická. Irák představoval na konci minulého století pro československou ekonomiku značný devizový příjem, řečeno tehdejším slovníkem, ve „volně směnitelných měnách“, který nebylo možné nahradit exportem a inkasem z žádné jiné země.Současný stav je zatím velmi turbulentní, nová demokratická vláda Iráku se jen nedávno zbavila válečné zátěže při