Dopad změn v politickém a ekonomickém systému Iráku na změnu v podnikatelském prostředí a jejich implikace pro český vývoz - Hostaša, Miloslav; Maitah, Mansoor, 1962-; Petříček, Václav, 1944-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Předkládaná práce pokrývá téma „Dopad změn v politickém a ekonomickém systému Iráku na změnu v podnikatelském prostředí a jejich implikace pro český vývoz“. Hlavní těžiště práce spočívá v posouzení politického a ekonomického vývoje v Iráku, v analýze podnikatelského prostředí, a to zejména z podhledu indexu „Easy Doing Business“ a „Distance To Frontier“, jakož i dalších statistických dat o irácké ekonomice. Další důležitou kapitolou práce je posouzení zvláštností iráckého trhu a obchodních, finančních a kulturních odlišností.Součástí práce je i analýza stavu přístupových rozhovorů Iráku ve věci členství v Světové obchodní organizaci (WTO), analýza uplatňování cel, daní a dalších nástrojů obchodní politiky, rozsáhlá analýza investičních příležitostí na iráckém trhu a analýza obchodních a podnikatelských příležitostí včetně nástinu možností pro spolupráci a dodávky z České republiky resp. role České republiky při obnově Iráku. Výzkumná část práce si klade také za cíl porovnat dvě naprosto odlišná období ekonomických vztahů, tj. osmdesátá/devadesátá léta 20. století a současný Irák. Naše ekonomické vztahy s Irákem mají dlouholetou tradici, která se táhne již od šedesátých let minulého století. Obchodování s Irákem nebylo nikdy jednoduché, vyžadovalo vždy ještě něco navíc, než jenom zvládnutí obchodních operací jako takových. Stěžejní je podpora státu, a to nejen v oblasti vývozu, ale i podpora politická. Irák představoval na konci minulého století pro československou ekonomiku značný devizový příjem, řečeno tehdejším slovníkem, ve „volně směnitelných měnách“, který nebylo možné nahradit exportem a inkasem z žádné jiné země.Současný stav je zatím velmi turbulentní, nová demokratická vláda Iráku se jen nedávno zbavila válečné zátěže při
Nový demokratický režim se po ukončení bojů musí nejdříve stabilizovat, vytvořit pevnou politicko-ekonomickou strukturu, a pak již nic nebude bránit našemu navázání na bohatou historii vzájemných vztahů.
Vedoucí práce: Mansoor Maitah
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations