Návrh a implementace Self Service Business Intelligence řešení konsolidovaného finančního controllingu - Smolníková, Markéta (2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou self-service business intelligence (SSBI), aplikací SSBI nástroje Microsoft Power BI, teorií finančního controllingu a manažerského účetnictví spolu se základními principy vizualizace kvantitativních informací. Jejím cílem je proto návrh a implementace SSBI konsolidovaného finančního controllingu mezinárodního holdingu IT společností, k jehož naplnění bude využito Microsoft Power BI. Nezbytnými dílčími cíli práce jsou vymezení SSBI technologie a jejích nástrojů spolu s postupem řešení SSBI projektů a také výběr a vizualizace ukazatelů a transakcí klíčových pro finanční reporting prostřednictvím nástroje Microsoft Power BI. K naplnění cíle práce používá metody analýzy, deskripce a syntézy. Výsledkem práce je ověření významu zapojení uživatelů řešení do vývoje, přičemž v případě SSBI řešení význam ještě vzrůstá. Autorka proto doporučuje již před vytvořením úvodní studie projektu poskytnout uživatelům řešení školení, které vysvětlí základní principy business intelligence a ukáže limity i možnosti vybraného SSBI nástroje. Zároveň doporučuje zapojit uživatele do společného vývoje sémantické vrstvy, jelikož se domnívá, že by to mělo vést ke ztrátě ostychu vůči nástroji a osvojení řešení jako vlastního projektu.