Využití externích dat v cenotvorbě pojištění - Novák, Jiří; Janeček, Martin; Bušta, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Diplomová práce se zabývá cenotvorbou neživotního pojištění za využití externích dat pomocí zobecněného lineárního modelu (GLM). Analyzován je segment pojištění majetku, který se člení na pojištění domácnosti a pojištění stavby. K analýze byla použita data reálné pojišťovny. Externími zdroji jsou Český statistický úřad (ČSÚ) a Český úřad zeměměřičský a katastrální (ČÚZK). ČSÚ poskytl data týkající se Sčítání lidu, domů a bytů (SLDB) z roku 2011, která jsou primárně analyzována. ČÚZK poskytl údaje o adresách z Registru územní identifikace, adres a nemovitostí (RÚIAN), přes která se propojí data ze SLDB na data reálné pojišťovny. Cílem práce je ocenit jednotlivé pojistné smlouvy za použití modelů frekvence a severity s využitím GLM. Závěrem práce je shluková analýza, která identifikuje významné skupiny dle výše rizikového pojistného a jejich porovnaní s reálným oceněním dle dané pojišťovny.
Vedoucí práce: Martin Janeček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses