Optimalizace využití podzemního zásobníku zemního plynu - Štěpánková, Karolína; Skočdopolová, Veronika; Čížků, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Zemní plyn nabízí rozmanitou škálu využití a je v současnosti považován za energetický zdroj budoucnosti. Jednotlivé činnosti hodnotového řetězce zemního plynu vyžadují využití různých optimalizačních technik. Kromě popisu využití metod operačního výzkumu v jednotlivých oblastech plynárenského průmyslu od těžby a přepravu přes skladování a obchodování až po spotřebu koncovými zákazníky je v práci také navržen optimalizační model využití podzemního zásobníku zemního plynu, jehož řešení je založeno na reálných datech. Model je sestaven v rámci smíšeně celočíselného lineárního programování a je zde navržen způsob, jak se pomocí tohoto přístupu vypořádat s nelineární povahou vtláčecích a těžebních křivek. Model je dále rozšířen o problematiku bezpečnostního standardu dodávek, jenž ukládá poskytovateli zemního plynu povinnost zabezpečit dodávkami zemního plynu určitou část portfolia tzv. chráněných zákazníků v případě krizové situace. Výsledný model zajišťuje společnosti obchodující se zemním plynem vyšší zisk oproti stávajícímu přístupu.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses