Babyboomy v České republice - Hinzeová, Lenka (2019)
Cílem této bakalářské práce je sledování vývoje porodnosti a plodnosti v České republice v letech 1920–2017 a na základě vybraných ukazatelů definovat, zda během tohoto období nastal v České republice babyboom. V první části se práce věnuje rešerši literatury na téma porodnosti a plodnosti, vymezení základních pojmů a charakterizuje základní metody pro sledování vývoje porodnosti a plodnosti. V souvislosti s vývojem porodnosti a plodnosti popisuje vybrané faktory, které tyto ukazatele mohou ovlivnit. Druhá část zahrnuje časové řady ukazatelů plodnosti a porodnosti v České republice, které byly zpracovány a vypočítány na základě dat Českého statistického úřadu. Poté na základě dat Eurostatu a Human Fertility Database byly vypočítány a následně srovnány vybrané ukazatele v zemích Visegrádské čtyřky. Byla provedena také přímá standardizace plodnosti v těchto zemích a jako standard byla vybrána populace České republiky. Práce také ukazuje vývoj věkové struktury v České republice v letech 1960–2018. V České republice opravdu došlo k babyboomům, a to po druhé světové válce a poté v sedmdesátých letech. V dnešní době úhrnná plodnost nedosahuje hranice prosté reprodukce a zvýšení počtu živě narozených je ovlivněno vyšším počtem žen v plodivém věku.