Modelování procesu žádosti o Evropskou dotaci - Pavlík, Lukáš (2019)
Diplomová práce se zabývá problémem složitosti procesu žádosti o Evropskou dotaci. Hlavním cílem této práce je namodelování procesu žádosti o Evropskou dotaci, který by zobrazoval reálný průchod žádosti a tím pomoct zpřehlednit složitý proces žádosti o dotaci. Navazujícím cílem této práce bylo popsání a vysvětlení vytvořených modelů. Tato práce je založena na metodice Data science research, jejímž výstupem je navrhnutý artefakt (v tomto případě vytvořené modely). Cílů této práce bylo dosaženo namodelováním patřičných modelů procesu žádosti o dotace a následně jejich popsáním. Tyto modely byly vytvořeny za pomoci Metodiky modelování a analýzy podnikových procesů MMABP. Přínosem této práce je především přehledné zobrazení celého procesu žádosti o dotaci pro žadatele o dotaci, který v současné době má dostupné pouze velmi obsáhlé a specializované metodické příručky daných fází procesu, které jsou pro běžného člověka nepoužitelné. Dalším přínosem práce je přehlednost procesu pro státní úřady, které mohou diagramy použít pro následnou analýzu a optimalizaci procesu nebo při jednání se třetí stranou.