Využití analýzy výroků v případových studiích - Šindelková, Markéta (2019)
Cílem diplomové práce bylo použít výrokovou analýzu v případových studiích, které se týkají problematiky nástupnictví, a zjistit, jak tato metoda může být užitečná pro práci s daty. Výzkum je proveden za pomoci dvou metod, kterými byla právě výroková analýza a Q metoda. Kombinace těchto dvou metod není v literatuře známá, proto by měl výzkum ověřit, jak se mohou tyto metody využít v praktickém problému. Pro případové studie byly vybrány tři společnosti, které jsou typickým příkladem problému nástupnictví. Zastoupeny byly jak společnosti s ručením omezením, tak nezisková organizace. S předávajícím funkce a nástupcem každé z těchto společností byl proveden polostrukturovaný rozhovor a Q-třídění výroků, cože je metoda sběru dat typicky využívaná v Q metodologii.