Vývoj přímých administrativních nákladů zdanění v České republice od roku 1993 - Petružálková, Mona; Klazar, Stanislav, 1974-; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce je zaměřena na přímé administrativní náklady zdanění. Přímé administrativní náklady na výběr daně, mezi které můžeme jednoduše zařadit výdaje daňových správ, jakožto hlavní instituce zodpovědné za sběr daňových příjmů, snižují čistý výnos pro stát, a tudíž jde o významnou oblast, která by měla být v rámci daňové politiky brána v potaz. V České republice jsou za výběr daňových příjmů pověřeny Územní finanční orgány. Územní finanční orgány vznikly v souvislosti s připravovanou daňovou reformou v roce 1993. Za dobu existence této instituce pak docházelo k řadě organizačních změn. Cílem této diplomové práce je zhodnotit vývoj přímých administrativních nákladů zdanění v poměru k daňovému inkasu v České republice neboli nákladovost výběru daňových příjmů od vzniku samostatné České republiky v roce 1993 do současnosti. V případě nalezení výrazných rozdílů mezi jednotlivými lety najít faktory, které měly na tyto rozdíly vliv se zaměřením na vlivy organizačních změn ve struktuře daňové správy České republiky. V rámci části práce zabývající se mezinárodním srovnání bude analyzována nákladovost výběru daňových příjmů v rámci zemí OECD a v neposlední řadě budou zmíněny aktuální trendy v oblasti daňové administrativy v zemích OECD.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses