Identifikace faktorů ovlivňujících míru rizika investice v rámci Initial Coin Offering - Coufal, Pavel (2019)
Investování do kryptoměn se stalo v posledních letech fenoménem, který oslovil masu drobných investorů, kterým umožnil investovat a obchodovat bez účasti prostředníka. Jednou z forem těchto investic je tzv. Initial coin offering, jenž lze připodobnit k crowdfundingu. Ze své rané podstaty je tato oblast velmi riziková a investoři, kteří v této oblasti působí, jsou vystavováni hrozbám, jenž je obtížné identifikovat. Cílem této práce je poodhalit faktory, které jsou schopné míru rizika jednotlivých investic ovlivňovat a tím přispět ke zvýšení gramotnosti investorů, rozšíření znalostí tohoto tématu a návrhu dalších námětů ke studiu. Pro dosažení cílů této práce byla zvolena metoda polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s investory, kteří v této oblasti působí. Zdrojem pro sestavení otázek byla zpracovaná literární rešerše, včetně přehledu dostupných studií na toto téma. Závěrečná diskuse nad výsledky výzkumu přinesla řadu zjištění v oblastech technologie, marketingu a lidských a informačních zdrojů, které utváří podobu Initial coin offering. V těchto oblastech byly identifikovány faktory, které zvyšují či snižují míru rizika investice. Diplomová práce přinesla nová zjištění a zároveň potvrdila výsledky jiných studií.