Ekonomické dopady legalizace marihuany pro rekreační užití - Zdeněk, Adam (2019)
Marihuana je pro své účinky užívána po celém světě, nicméně z hlediska klasifikace je zařazena mezi zakázanými drogami, a tedy není možné ji legálně obstarat ve většině zemí naší planety. Je užívána, podobně jako alkohol, pro rekreační účely, ovšem také pro účely léčebné. Léčebné užívání marihuany je již v ČR legální, ovšem neexistuje kvalitní dodavatelský řetězec, a i její cena je pro pacienty velmi vysoká. Její legalizace pro rekreační účely je zvažována v mnoha zemích. A v některých státech USA (Coloradu, Kalifornii, Washingtonu a Massachusetts), v Uruguayi, Holandsku a Kanadě je již možné marihuanu pro rekreační účely koupit legálně. Pokud se ukáží být tyto legalizace jako úspěšné, tak to pravděpodobně určí další směr v této oblasti pro většinu vyspělých zemí. Cílem této práce je odhadnout ekonomické dopady legalizace marihuany na ekonomiku ČR.