Ekonomické dopady legalizace marihuany pro rekreační užití - Zdeněk, Adam; Bína, Vladislav, 1979-; Přibil, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Marihuana je pro své účinky užívána po celém světě, nicméně z hlediska klasifikace je zařazena mezi zakázanými drogami, a tedy není možné ji legálně obstarat ve většině zemí naší planety. Je užívána, podobně jako alkohol, pro rekreační účely, ovšem také pro účely léčebné. Léčebné užívání marihuany je již v ČR legální, ovšem neexistuje kvalitní dodavatelský řetězec, a i její cena je pro pacienty velmi vysoká. Její legalizace pro rekreační účely je zvažována v mnoha zemích. A v některých státech USA (Coloradu, Kalifornii, Washingtonu a Massachusetts), v Uruguayi, Holandsku a Kanadě je již možné marihuanu pro rekreační účely koupit legálně. Pokud se ukáží být tyto legalizace jako úspěšné, tak to pravděpodobně určí další směr v této oblasti pro většinu vyspělých zemí. Cílem této práce je odhadnout ekonomické dopady legalizace marihuany na ekonomiku ČR.
Vedoucí práce: Vladislav Bína
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: marihuana; rostlinné drogy; legalizace drog; spotřební daně; metoda Monte Carlo; veřejné rozpočty; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; marijuana; herbal drugs; drug legalization; spendings tax; Monte Carlo method; public budgeting; master's theses