Význam primárnych skupín v kúpnom rozhodovaní spotrebiteľa - Poláková, Lucia; Koudelka, Jan; Vávra, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Na spotrebiteľské správanie pôsobia významnou mierou primárne skupiny, ktoré majú priamy vplyv na kúpne rozhodovanie spotrebiteľa. Cieľom predkladanej bakalárskej práce bolo identifikovať a kvantifikovať vplyv vybranej primárnej skupiny – Ostatní, kam sa zaraďujú priatelia, susedia a kolegovia, pri kúpnom rozhodovaní spotrebiteľa. V teoretickej časti sme definovali základné pojmy týkajúce sa danej problematiky – spotrebiteľ a jeho správanie, kúpne rozhodovanie spotrebiteľa a faktory ovplyvňujúce jeho správanie. Nasledovne sme prostredníctvom obsahovej analýzy troch vybraných časopisov skúmali výskyt a zastúpenie jednotlivých primárnych skupín pri propagácií produktov. Produkty so signifikantným zastúpením boli ďalej skúmané prostredníctvom dotazníka, ktorého hlavným účelom bolo skúmať vplyv primárnych skupín počas kúpneho procesu. Prostredníctvom sekundárnych údajov z projektu MML-TGI sme zisťovali mieru ovplyvniteľnosti názoru respondentov, ktorú sme následne porovnali so zisteniami z dotazníka. Na základe analýzy získaných výsledkov sme zistili, že význam primárnej skupiny ostatní sa prejavuje vo všetkých fázach spotrebiteľského správania, avšak je diferencovaný podľa charakteru produktu a sociodemografických charakteristík spotrebiteľa.
Vedoucí práce: Jan Koudelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses