Srovnávací analýza mobility pracovní síly v Evropské unii a Spojených státech amerických - Křapáček, Tomáš; Chytilová, Helena; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této diplomové práce je pomocí gravitačního modelu migrace zodpovědět výzkumnou otázku, a to kvantifikovat reakci migračních toků na změny základních makroekonomických identit určujících intenzitu migrace v prostoru Evropské unie a Spojených států amerických. Hypotéza předpokládající vyšší sílu migračních proudů v USA byla potvrzena, přičemž bylo kvantifikováno, že úroveň migrace v EU je v rámci porovnatelných států na úrovni 20,8 % USA. Výsledky regresní analýzy dále zodpověděly klíčovou výzkumnou otázku, a to jakým způsobem se liší vlivy klíčových determinantů migrace v rámci těchto dvou prostorů. Bylo zjištěno, že migrační toky v EU jsou významně citlivější v reakci na makroekonomické faktory, jako je rozdíl v HDP na obyvatele vyjádřeném v paritě kupní síly nebo v měrách nezaměstnanosti mezi zemí původu a cílovou destinací. Datový soubor sledoval bilaterální migrační proudy v období let 2007 až 2017, přičemž dle mých dostupných informací se jedná o první analytickou práci, jež komparuje ve shodném čase a při využití totožné specifikace gravitačního modelu migrace sledované prostory. Tímto způsobem byla umožněna přímá porovnatelnost odhadnutých parametrů.
Vedoucí práce: Helena Chytilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses