Doporučení pro hospodářskou politiku ve vztahu k nadnárodním podnikům v České republice v roce 2018 - Novotný, Jáchym; Jílek, Josef, 1957-; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Práce se zabývá problematikou nadnárodních podniků v české ekonomice a hledá vhodnou hospodářskou politiku ve vztahu k nim. Hlavní hypotézou práce je, že u nadnárodních podniků není potřeba přistoupit k jiné hospodářské politice, než u podniků národních. Za tímto účelem jsou v teoretické části práce analyzovány příčiny vzniku nadnárodních podniků, jejich charakteristika a odlišnosti od podniků národních. Dále jsou v této části zkoumány jejich pozitivní a negativní dopady na českou ekonomiku. Nadnárodní podniky jsou vyhodnoceny jako pozitivní fenomén, který ovšem přináší nová rizika a výzvy pro hospodářskou politiku. V praktické části práce jsou analyzovány její možnosti a cíle, o které by se v této oblasti mělo usilovat. Na základě odlišností nadnárodních od národních podniků a zformulovaných doporučení pro hospodářskou politiku je v závěru práce vyvrácena její hlavní hypotéza.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses