Plánování převozu zdravotně znevýhodněných osob s využitím Dial-A-Ride úlohy - Maříková, Eliška; Fábry, Jan, 1967-; Pelikán, Jan, 1943-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato práce aplikuje úlohu Dial-A-Ride na reálná data poskytnutá institucí Městská část Prahy10. Cílem práce je vytvořit obecný matematický model, který by řešil problém sestavení traspro převoz zdravotně znevýhodněných osob s heterogenním vozovým parkem a heterogennímizákazníky. Zároveň bylo cílem vytvořit uživatelské prostředí v aplikaci MS Excel pro snadnoupřípravu vstupních dat pro program MPL for Windows a pro tvorbu optimalizovanýchtras z výstupních dat tohoto programu. Pro nalezení řešení byl využit řešitel Gurobi. Textpráce se nejdříve zabývá výzkumem článků, které se úloze Dial-A-Ride věnují, dále je zde popsánasamotná úloha Dial-A-Ride. Následuje popis reálného problému a popis vytvořenéhomatematického modelu. Dále je popsáno programové řešení uživatelského prostředí a jehoovládání. Nechybí samotné testování a srovnání dosažených výsledků s původními trasamiinstituce. Na závěr je provedena diskuze překážek a jsou navržena možná rozšíření práce.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses