Vliv influencerů na nákupní chování spotřebitele - Rutová, Petra (2019)
Tato diplomová práce pojednává o fenoménu online influencerů a jejich vlivu na nákupní chování spotřebitele. Zaměřuje se především na blogerky a youtubery, jejich vliv na rozhodování spotřebitele a také na nástroje marketingové komunikace, které na svým kanálech využívají. Cílem této práce je zjistit, zda youtubeři a blogerky mají vliv na nákupní chování spotřebitele a také jaké nástroje marketingové komunikace je nejvíce ovlivňují. Teoretická část se věnuje zejména charakteristice influencerů, blogů, youtuberů, sociálních sítí, nákupnímu chování spotřebitele a také nástrojům, které lze využívat v online marketingové komunikaci. K dosažení cíle práce byl proveden primární výzkum pomocí dotazníkového šetření a pro ucelenost tématu také strukturované rozhovory s respondentkami, které pravidelně sledují aktivity vybraných blogerek a youtuberů.