Automatizovaná evidence docházky pomocí technologií rozpoznávání obličejů - Endršt, Jiří (2019)
Cílem této práce je vytvoření prototypového řešení, které by zjednodušilo často pracnou a zdlouhavou evidenci docházky. První část se zabývá rozborem současného způsobu evidence docházky a jejími hlavními problémy. Následuje rešerše možných řešení včetně seznámení s dostupnými metodami a algoritmy pro detekci objektů v obraze a rozpoznávání a identifikace lidských tváří. Praktická část se zaměřuje na vytvoření prototypu aplikace pro automatizovanou evidenci docházky studentů na kurz či zkoušku. Porovnává různé metody v tomto konkrétním případě užití a zkoumá možnost trénování vlastního rozpoznávacího modelu. Důležitou částí je také legislativní pohled na problematiku detekce obličejů, který se s příchodem nové směrnice GDPR výrazně ztížil.