Komparace současných systémů financování nemovitých památek v Itálii a v ČR - Suchanová, Markéta (2019)
Tato práce se zabývá současnými systémy financování nemovitých kulturních památek v České republice a v Itálii. V teoretické části práce jsou vymezeny základní teoretické pojmy související s památkovou péčí, stručná analýza vztahu kultury a ekonomiky, a v návaznosti na to je popsán institucionální a systémový rámec obou zemí. Praktická část práce popisuje historizující vývoj financování památkové péče a porovnává současné způsoby financování nemovitých kulturních památek. Práce se také věnuje případové studii, která je zaměřena na konkrétní památky světového kulturního dědictví ČR a Itálie. Cílem práce je srovnat současné způsoby financování péče o nemovité kulturní památky v obou zmíněných zemích.