Analýza portfolia kreditních karet pomocí statistických metod - Zarembová, Petra (2019)
Kreditní karty dlouhodobě zaujímají významnou pozici ve skupině revolvingových úvěrových produktů. Důsledkem silných konkurenčních tlaků na trhu finančních podniků, kdy banky již dávno nejsou jedinými institucemi, jež mohou klientům půjčovat peníze, narůstá čím dál větší potřeba zefektivňovat a lépe cílit nabídku úvěrových produktů. Tato diplomová práce se zabývá detailním rozborem portfolia kreditních karet, a to prostřednictvím analýzy socio-demografických charakteristik klientů vlastnících tento produkt, jejich transakčního chování a dále nalezením typického profilu klientů, kteří generují bance nejvyšší úrokové výnosy.Ze získaných výsledků vyplynulo, že standardní kreditní karty, které patří v tuzemsku k nejrozšířenějším typům úvěrových platebních nástrojů, jsou oblíbené přibližně stejně u mužů jako u žen. O zmíněný produkt si nejčastěji žádají osoby okolo 38. roku života. Navíc, na rozdíl od běžných spotřebitelských úvěrů, představují významný podíl držitelů kreditních karet osoby vysokoškolsky vzdělané. Klasifikační model vytvořený pomocí rozhodovacího stromu také odhalil, že oblíbenost kreditních karet roste spolu se stupněm klientova dosaženého vzdělání. Další provedená analýza ukázala, že úroky za používání kreditní karty nejčastěji platí ženy s nízkými měsíčními zůstatky na běžných účtech, které pracují manuálně a žádaly si o produkt ve věku nižším než 39 let. V diplomové práci bylo také zjištěno, že standardní kreditní karty byly v roce 2018 nejčastěji použity k nákupu v supermarketech či jiných obchodech s potravinami.