Příčiny a důsledky odlivu dividend pro Českou republiku v letech 1993-2018 - Vodžák, Milan; Jílek, Josef, 1957-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Odliv dividend není jen problémem post-transformačních ekonomik, ale i některých vyspělých států západní Evropy. Ukazuje se, že příčinou v čase neklesajícího deficitu salda primárních důchodů je vysoká atraktivnost ČR pro zahraniční investory, a to nejen v dobách transformace ekonomiky. Tato skutečnost je navíc podpořena institucionálními problémy, jako jsou nulové přeshraniční zdanění dividend z dceřiných společností či neefektivní stimulace přílivu zahraničního kapitálu pomocí investičních pobídek. Přestože odliv dividend je spjat s přirozenou konvergencí mladých ekonomik způsobené přílivem zahraničních investic, ukazuje se, že jejich efekt není vždy pozitivní. Dlouhodobě totiž vede k poklesu národního bohatství a dobývání renty v tržně problematických odvětví, kde je obtížné aplikovat anti-odlivový přístup. Nutnost aktivní hospodářské politiky, která bojuje proti vysokému dividendovému odlivu, je velmi aktuální. Empiricky se totiž nepotvrzuje hypotéza, že s rozvojem ekonomiky je kvůli nižší potřebě zahraničního kapitálu odliv dividend snižován, ale naopak stále roste. Tento problém lze řešit například liberálně-paternalistickým motivováním k reinvesticím či zavedením dividendových známek pro firmy.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses