Podmínky pro život seniorů napříč Evropou - Prokopová, Diana; Šimková, Martina, 1987-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Stárnutí populace je v dnešní době ve většině vyspělých zemí světa velice aktuální téma. Je proto nezbytné věnovat tomuto tématu zvýšenou pozornost a vložit maximum úsilí do takových opatření, která by alespoň zmírnila nebo úplně odstranila některé negativní důsledky tohoto demografického procesu, který má dopad jak na jednotlivce, tak i na celou společnost. Práce se zabývá problémem stárnutí populace z hlediska podmínek pro život seniorů se zaměřením na kvalitu života v rámci vybraných států Evropy. V první části jsou definovány termíny s touto problematikou spojené, uvedeny informace o tom, jak se žije seniorům ve vybraných státech a zmíněny největší problémy související s tímto demografickým procesem. Práce si klade za cíl zhodnotit podmínky pro život seniorů napříč Evropou za použití relevantních socioekonomických ukazatelů kvality života, a upozornit na z toho vyplývající nedostatky v jednotlivých státech, které mají nebo mohou mít negativní vliv na kvalitu života seniorů, ale zároveň vyzdvihnout i taková opatření, která mají naopak vliv pozitivní. Na závěr jsou v práci navržena konkrétní možná řešení zlepšení kvality života seniorů pro jednotlivé státy Evropy a uvedeny příklady, ve kterých oblastech by se mohly státy navzájem inspirovat, resp. spolupracovat na přijetí takových společných opatření, která ve svém důsledku povedou k dosažení kvalitnějšího života seniorů.
Vedoucí práce: Martina Šimková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses