Riziková analýza a její význam pro oblast řízení IS - Dufková, Kateřina (2019)
Bakalářská práce se věnuje řízení rizik se zaměřením na analýzu rizik a její význam pro IS a řízení informační bezpečnosti. Hlavním cílem práce je analýza, zhodnocení a návrh na zlepšení analýzy rizik. Teoretická část práce je zaměřena na výklad nejdůležitějších pojmů z oblasti řízení rizik a bezpečnosti informací. Dále je v práci objasněn postup analýzy rizik a možnosti zvládání identifikovaných rizik. Práce také zahrnuje přehled klíčových norem a zákonů, důležitých pro oblast řízení rizik, analýzy rizik, informační a kybernetické bezpečnosti a oblast řízení IS. V praktické části je provedeno šetření, jak probíhá řízení rizik konkrétní organizace a poté je tento proces zhodnocen s důrazem na analýzu rizik a je navrženo zlepšení analýzy rizik.