Využití alternativních úvazků v kontextu rodinnného chování v ČR a Dánsku - Štaffová, Pavlína (2019)
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním sociální politiky České republiky a Dánska týkající se rodin s dětmi a popisuje význam sladění rodinného a pracovního života v kontextu zaměstnanosti rodičů s dětmi za pomoci alternativních pracovních úvazků. Cílem je analyzovat trh práce Dánska a České republiky z hlediska zaměstnanosti žen s malými dětmi, využívání alternativních pracovních úvazků a atypické pracovní doby. Je zjišťováno, zda systém zavedený v Dánsku by mohl být určitou inspirací pro různá politická rozhodnutí a legislativní opatření týkající se zapojení matek s dětmi na trhu práce v České republice a informuje o důležitosti možnosti sladění práce a rodiny. Následná shluková analýza provedená na základě zmíněných ukazatelů znázorňuje rozdělení vybraných zemí Evropské unie do shluků, v nichž se nachází země se společnými znaky. Cílem analýzy je porovnat vybrané země Evropské unie podle těchto ukazatelů a zjistit, zda je český a dánský trh práce ve vztahu k rodinám s dětmi podobně nebo odlišně nastaven.