Příspěvkové organizace a obchodní společnosti zřizované a zakládané veřejnou správou - Doležalová, Radka (2019)
Tato diplomová práce se zabývá příspěvkovými organizacemi a obchodními společnostmi zřizovanými a zakládanými veřejnou správou. Práce řeší, zda je trend přeměny příspěvkových organizací na obchodní společnosti v České republice žádoucí. Zda jsou příspěvkové organizace pro zřizovatele efektivnější než obchodní společností zakládané územně samosprávnými celky. Teoretická část je věnována analýzám příspěvkových organizací jak v České republice, tak na Slovensku a obchodním společnostem zakládaných veřejnou správou. Dále je zde proveden rozbor problematiky zadávání veřejných zakázek s důrazem na tzv. vertikální spolupráci. V praktické části je provedena komparace obchodních společností zakládaných veřejnou správou a komparace příspěvkové organizace a společnosti s ručením omezeným. Výsledky komparací jsou pak ilustrovány na konkrétních příkladech, kdy byly příspěvkové organizace transformovány na obchodní společnosti. Na základě provedených analýz, komparací a uvedených příkladů z praxe lze konstatovat, že z hlediska zřizovatele jsou efektivnější příspěvkové organizace. Přidaná hodnota této diplomové práce je v tom, že by mohla usnadnit rozhodování územně samosprávným celkům, které stojí před rozhodnutím, zda příspěvkovou organizaci transformovat či nikoliv.