Finanční výkonnost eponymních firem - Stasa, Michele (2019)
Diplomová práce se zabývá příliš neprozkoumanou problematikou, a to vlivem eponymního pojmenování na finanční výkonnost firmy. Teoretická část shrnuje stěžejní poznatky týkající se eponymních firem a obecného vlivu jména na výkonnost firmy. Dále uvádí specifika rodinných podniků, jelikož mají s eponymními firmami mnoho společného. Po exportu finančních dat z databáze Amadeus byly označeny firmy pojmenované po majiteli a následně byla provedena korelace, Studentův t-test a lineární regrese. Na vzorku 17 833 firem v České republice bylo prokázáno, že eponymní firmy jsou výkonnější z hlediska vyšší rentability aktiv, běžné likvidity, nižší zadluženosti vlastního kapitálu, a naopak méně výkonné v oblasti produktivity a obratu aktiv. Z hlediska rentability vlastního kapitálu nevykazovaly eponymní firmy žádný rozdíl.