Finanční výkonnost eponymních firem - Stasa, Michele; Machek, Ondřej, 1985-; Dvouletý, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se zabývá příliš neprozkoumanou problematikou, a to vlivem eponymního pojmenování na finanční výkonnost firmy. Teoretická část shrnuje stěžejní poznatky týkající se eponymních firem a obecného vlivu jména na výkonnost firmy. Dále uvádí specifika rodinných podniků, jelikož mají s eponymními firmami mnoho společného. Po exportu finančních dat z databáze Amadeus byly označeny firmy pojmenované po majiteli a následně byla provedena korelace, Studentův t-test a lineární regrese. Na vzorku 17 833 firem v České republice bylo prokázáno, že eponymní firmy jsou výkonnější z hlediska vyšší rentability aktiv, běžné likvidity, nižší zadluženosti vlastního kapitálu, a naopak méně výkonné v oblasti produktivity a obratu aktiv. Z hlediska rentability vlastního kapitálu nevykazovaly eponymní firmy žádný rozdíl.
Vedoucí práce: Ondřej Machek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses