Porovnání NewSQL a NoSQL databázového systému na modelovém scénáři - Andrýsková, Vendula; Kučera, Jan; Palovská, Helena, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Tato práce se zaměřuje na databázové systémy NewSQL, které porovnává se dříve vzniklými NoSQL systémy. Zabývá se představením charakteristických rysů pro NoSQL a jejich nejčastějšími možnými typy, představuje databáze na principu klíč-hodnota, dokumentově, grafově a sloupcově orientované. Také popisuje hlavní charakteristiky NewSQL systémů. Obsahuje porovnání především funkcionalit každého databázového systému. Zabývá se analýzou trhu NewSQL systémů, analyzuje z hlediska požadavků na instalaci, na architekturu a na uložení dat. Analyzované systémy jsou NuoDB, VoltDB, Cloud Spanner, Clustrix, Altibase a MemSQL. Byl vytvořen modelový scénář pro oblast e-shopu, který byl aplikován na zvolené dva systémy. Z oblasti NewSQL byl po analýze vybrán VoltDB a za NoSQL MongoDB.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses