Optimalizace výkonnosti informačních systémů SAP - Karkoška, Tomáš (2019)
Cílem této diplomové práce je analýza optimalizace výkonnosti informačních systémů se zaměřením na informační systémy SAP. V první části práce jsou popsány výstupy analýzy teoretických konceptů řízení výkonnosti IT (IT performance managementu). Tato analýza zahrnuje metodické rámce ITIL a COBIT. Analýza metodických rámců ITIL a COBIT se zaměřuje zejména na procesy obsažené v těchto metodikách vzhledem k jejich aplikovatelnosti pro řízení výkonnosti IT. V další části diplomové práce je popsána realizace analýzy procesů IT performance managementu se zaměřením na informační systémy SAP ve zkoumané organizaci a hodnocení způsobilosti identifikovaného AS-IS stavu procesu IT Performance Management. Na základě provedené analýzy byl navržen soubor procesů IT performance managementu se zaměřením informační systémy SAP a role ve vztahu k těmto procesům. Dále se diplomová práce zabývá zmapováním metod optimalizace informačních systémů SAP. Diplomová práce přináší souhrnný přehled o metodách analýzy slabých míst systému SAP zaměřenou na analýzu kapacity operačního systému aplikačního serveru, analýzu technické konfigurace aplikačního serveru a analýzu SQL databázových příkazu.