Analýza dopravnej obslužnosti jednotlivých krajov SR - Sanigová, Lucia (2019)
Bakalárska práca analyzuje a porovnáva vybrané dopravné ukazovatele mestskej hromadnej dopravy v piatich mestách Slovenskej republiky. Spoločným znakom vybraných miest je elektrická trakcia, ktorá sa nachádza v mestách Bratislava, Košice, Prešov, Žilina a Banská Bystrica. Hlavné časové obdobie tvoria roky 2007-2017, počas ktorého je skúmaný vývoj vybraných ukazovateľov, ktorý je priblížený pomocou príslušných štatistických metód. Sú zistené najvyššie priemerné hodnoty vozidlových kilometrov na jedného obyvateľa v Bratislave (104,8 vozkm/1 obyv.), najrovnomernejšie zastúpenie vozidiel vo vozidlovom parku v Žiline (51% autobusov, 49% trolejbusov). Najvyššia produktivita práce je v priemere v Bratislave (30 736 vozkm/vodiča) a najnižšia naopak v Banskej Bystrici (22 196 vozkm/vodiča). Tržby z MHD v prepočte na jeden vozidlový kilometer dosiahli najnižšiu súčasnú hodnotu v Košiciach (0,83 €/vozkm) a v prepočte na jednu prepravenú osobu naopak najvyššie hodnoty dosahuje Žilina (347 €/prepravenú osobu, maximum z roku 2013). Najvyššie náklady na jeden vozidlový kilometer dosahuje Banská Bystrica (4,17 €/vozkm) a najnižšie Prešov (2,31 €/vozkm). Dotácie z rozpočtu mesta rokmi rastú a najvyššie priemerné hodnoty sú v Bratislave a Banskej Bystrici (1,24 €/vozkm). Práca sa bližšie venuje porovnaniu jednotlivých ukazovateľov medzi vybranými mestami a poukazuje na možné príčiny zmien uskutočnených v čase.