Analýza vývoje teplotních a srážkových časových řad naměřených na území České republiky za období 1961–2018 - Nekola, Adam; Helman, Karel; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou teplotních a srážkových časových řad, jejichž hodnoty byly naměřeny na území České republiky v období 1961–2018, a to jak z denního, tak i z měsíčního a ročního pohledu. Údaje o časových řadách byly získány od Českého hydrometeorologického ústavu. Cílem této práce je prozkoumat základní vlastnosti vybraných časových řad, zejména pokud jde o trendovou a sezónní složku a jejich vývoj v čase. Cílem je také posouzení, zdali v průběhu sledovaného období došlo k prokazatelným změnám teploty nebo úhrnu srážek, které mohou být spojené s aktuálními globálními změnami klimatu. Tato práce si dále klade za cíl prozkoumat hypotézy, že rok 2018 byl nejteplejším a nejsušším rokem za sledované období a že existuje negativní korelace mezi průměrnými měsíčními teplotami a měsíčními úhrny srážek. Pro potřeby analýzy byly využity základní popisné charakteristiky. Při modelování sezónní a trendové složky byly použity regresní metody a byla uvažována aditivní dekompozice časových řad. Pro posouzení negativní korelace mezi měsíčními časovými řadami průměrných teplot a srážkových úhrnů pak Pearsonův korelační koeficient.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses