Návrh a implementace mobilní aplikace pro obdarovávání - Hanzl, Pavel; Smutný, Zdeněk; Říha, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato práce se zabývá tématikou návrhu a implementace mobilní aplikace pro operační systém Android. Cílem práce je potřeba řešení problému, kdy mnoho lidí, včetně autora této práce, každoročně v období Vánoc neví, co koupit za dárek svým blízkým či známým a v důsledku toho pak spousta z těchto lidí zažívá zbytečný stres spojený s nakupováním vánočních dárků. Vyvíjená aplikace je svým uživatelům nápomocná při shánění těchto vánočních dárků a částečně tak eliminuje výše zmiňovaný stres. V úvodu práce je čtenář obeznámen s fakty o ekonomické stránce Vánoc, které jsou podložené statistickými daty sesbíranými za využití dotazovací metody CAPI (pro ČR). Na základě těchto dat bylo vysvětleno, proč je vhodné vyvíjet mobilní aplikaci právě s vánoční tématikou. Dále se čtenář seznámí s konkrétními postupy spojenými s návrhem a implementací mobilní aplikace v jazyce Java. Je uveden do návrhu a prototypování vizuálního vzhledu aplikace dodržujícího zásady designového jazyka Material Design. Dále je seznámen s návrhem a implementací NoSQL databáze Firebase Firestore, poté se samotnou implementací hlavní funkčnosti aplikace využívající především komponenty RecyclerView a dodržující zásady softwarové architektury MVC. V textu je zpracován i samotný proces publikování finální aplikace na distribuční službě Google Play. V práci jsou slovně popsány některé významné či problematické části implementace a k dispozici je čtenáři i kompletní zdrojový kód finální aplikace. V závěru práce je vyhodnoceno elektronické dotazníkové šetření, při kterém více jak 80 % respondentů uvedlo, že si myslí, že by jim tato aplikace mohla být reálně nápomocná v období Vánoc při shánění vánočních dárků. Díky poznatkům uvedeným v této práci a také díky možné inspiraci z poskytnutého zdroj
Hlavním výsledkem této práce je pak funkční aplikace včetně jejích zdrojových kódů.
Vedoucí práce: Zdeněk Smutný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses