Srovnání makroobezřetnostní a měnové politiky v České republice a ve vybraných zemích v letech 2007 - 2018. - Kolban, Valtr; Jílek, Josef, 1957-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce zkoumá problematiku měnové a makroobezřetnostní politiky, jak se obě politiky využívají ze strany centrálních bank v zahraničí a jaké mají jednotlivé výhody a nevýhody. Závěrem práce je, že by v kontextu vysoké poptávky po úvěrech bylo v České republice vhodné částečně nahradit měnovou politiku makroobezřetnostní politikou. Teoretická část práce řeší vymezení makroobezřetnostní politiky, jejích dostupných nástrojů a v čem se liší od měnové politiky. Práce rozebírá možnosti konkrétních makroobezřetnostních nástrojů hypotečního trhu, které mají zahraniční centrální banky k dispozici, a jaké mají výhody a nevýhody v porovnání s měnovou politikou. Analytická část porovnává přístup k problematice u nás a v zahraničí ve smyslu syntézy získaných poznatků a zkušeností. Práce v dalších částech analyzuje dosavadní praxi ve světě a kritiku makroobezřetnostní politiky. V závěru práce nabízí návrh nejvhodnějšího způsobu využití makroobezřetnostní politiky v podmínkách České republiky.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses