Porovnání simplexové metody a její modifikace - Bartoň, Jan; Sekničková, Jana; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato práce se zabývá porovnáním simplexové metody využívané pro řešení úloh lineárníhoprogramování a jedné z jejích modifikací, tzv. modifikované simplexové metody. Srovnání zdeprobíhá zejména z pohledu doby trvání výpočtu. Pro účely práce byl vytvořen vlastní řešitelv prostředí R, který je schopen řešit úlohy lineárního programování s náhodně generovanýmzadáním oběma uvedenými metodami a zaznamenat dobu řešení. Zdrojový kód řešitele jev práci detailně popsán. S využitím vytvořeného řešitele bylo provedeno několik simulacířešení pro různý počet proměnných řešených úloh. Na základě analýzy získaných dat z těchtosimulací byly kvantifikovány rozdíly v dobách výpočtu oběma metodami, určena závislostmezi těmito dobami a počtem proměnných úlohy a diskutovány výhody či nevýhody využitímodifikované simplexové metody namísto klasické simplexové metody.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses