Analýza efektivnosti vysokých škol - Flusková, Hana (2019)
Financování vysokých škol je velmi důležitým tématem, které ovlivňuje vzdělanost národa. Cílem práce je pomocí metody analýzy datových obalů a shlukové analýzy statisticky porovnat státní a veřejné vysoké školy. Získané výsledky porovnávám s již existujícími pracemi na toto téma. Metoda analýzy datových obalů je optimalizační metodou vícekriteriálního rozhodování a shluková analýza je metodou klasifikační analýzy. Analýza obsahuje 26 veřejných vysokých škol a 2 státní vysoké školy v České republice. Každou vysokou školu charakterizuje 8 proměnných: počet studentů, počet absolventů, náklady, výnosy, počet publikací WoS, počet publikací Scopus, počet akademických pracovníků, počet vědeckých pracovníků. Náklady a výnosy jsou pro meziroční porovnání uvedeny v běžných cenách roku 2017. Cílem této práce je rozdělení vysokých škol do shluků a určení efektivity jednotlivých vysokých škol. Výsledkem bakalářské práce je zjištění, že velké vysoké školy, které jsou obecně vnímané jako prestižní, dosahovaly efektivních hodnot v celém sledovaném období.