Důsledky stárnutí obyvatelstva na sociální a zdravotní systém v Jihočeském kraji - Skoblíková, Veronika; Průša, Ladislav, 1958-; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku stárnutí obyvatelstva v Jihočeském kraji. Cílem práce je analyzovat a předpovědět demografické důsledky způsobené zvyšováním naděje dožití a zároveň snižováním porodnosti. Varovným signálem této práce je projekce obyvatelstva Jihočeského kraje do roku 2037, která souvisí s otázkou zajištění dostačující péče pro seniory v tomto kraji. V práci jsou vyjmenovány sociální služby pro seniory dostupné v České republice. Tyto služby a kapacity v jednotlivých zařízeních poskytujících sociální služby pro seniory jsou nadále analyzovány. Navazujícím tématem na sociální služby jsou vybrané služby zdravotní péče a hospice v Jihočeském kraji. Kromě demografické analýzy a analýzy kapacity v jednotlivých zařízeních poskytujících sociální služby pro seniory je v práci zkoumán předpokládaný vývoj počtu příjemců příspěvku na péči, který navazuje na projekci obyvatelstva Jihočeského kraje do roku 2037. Vývoj počtu příjemců je zpracován podle dvou scénářů – statického a dynamického. Závěr této práce shrnuje všechny dopady vzniklé vlivem stárnutí populace v Jihočeském kraji.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses