Faktory ovlivňující ceny nemovitostí v České republice a ve vybraných zemích v letech 2007 - 2018. - Kotrs, Petr; Jílek, Josef, 1957-; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Ceny nemovitostí, které byly dlouhá léta považovány za stabilní a téměř bezrizikovou investici, se od počátku druhého tisíciletí staly výrazně turbulentními a daly vzniknout jedné z nejvýraznějších cenových bublin v historii. Splasknutí této bubliny pak uvrhlo svět do finanční krize, která byla nejtvrdší od Velké deprese. Práce se snaží potvrdit hypotézu, že ceny nemovitostí v porovnání s indexem spotřebitelských cen reagují více na změny širokého měnového agregátu. Kromě této hlavní hypotézy má práce za vedlejší cíl najít klíčové faktory, které souvisí s růstem cen nemovitostí v pěti vybraných zemích. Práce je rozdělena na tři hlavní bloky: teoretické ukotvení peněz, širokého měnového agregátu, indexu spotřebitelských cen a cenových bublin; technickou analýzu zahrnující grafickou a regresní analýzu; fundamentální analýzu, která všechny faktory shrnuje do konečného výsledku. Práce se zaměřuje na významné evropské a světové země včetně České republiky v pokrizové době, tedy mezi lety 2007 až 2018. Autor dochází u většiny zemí k závěru, že v tomto specifickém období byly peníze ve světě díky krokům vlád a centrálních bank snadno dostupné, čímž rostl široký měnový agregát a ceny nemovitostí, nicméně index spotřebitelských cen nebyl ovlivněn tak výrazně. Ve všech zemích se podařilo prokázat hlavní hypotézu.
Vedoucí práce: Josef Jílek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses