Internet věcí - chytrá města - Pospíšil, Marek (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá internetem věcí a konceptem chytrých měst. Nejprve je obecně představen fenomén internetu věcí, dále přiblížena historie a vývoj IoT. Poté jsou popsány příklady protokolů a možnosti připojení do IoT. Závěrem kapitoly jsou nastíněny technologie patřící jak do spotřebitelského, tak do průmyslového IoT. Jedna z oblastí v průmyslovém IoT se zaměřuje na koncept chytrých měst, jehož význam a infrastruktura je popsána v další kapitole. Posléze jsou důkladněji vysvětleny jednotlivé dimenze s nastíněním technologických prvků uplatňovaných v konceptu chytrých měst. Nato jsou uvedeny příklady českých a evropských chytrých měst s podrobnějším popisem. Na závěr kapitoly je provedeno jejich vzájemné srovnání pomocí vybraných technologií. Konec práce se zaobírá provedením, respektive uplatněnou metodou a následným vyhodnocením průzkumu prostřednictvím dotazníkového šetření na téma Technologie v Chytrých městech, které se snaží rozpoznat, jak jsou občané informováni o pojmu chytré město a dále o využitelnosti moderních technologiích spadajících do konceptu chytrých měst.