Využití technologie Elastic Stack pro sběr a analýzu logů - Řádková, Pavla (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá technologií Elastic Stack jakožto světově nejrozšířenější a nejpopulárnější technologií pro účely sběru logů a jejím praktickým využitím právě pro automatický sběr logů ze serveru a následnou analýzu pomocí nástroje Kibana, který je součástí Elastic Stacku. Nejdříve je teoreticky popsán proces logování a jeho důležitost, včetně komunikace protokolu HTTP, následuje teoretický popis technologie Elastic Stack (součástí je Elasticsearch, Logstash, Kibana a Beats), poté pokračuje práce částí, která je věnovaná konkrétní konfiguraci jednotlivých nástrojů sady Elastic Stack v praxi a praktickým ukázkám využití Elastic Stacku s důrazem na nejvyužívanější možnosti nástroje Kibana pro zjišťování dat a jejich vizualizace. Cílem práce je prozkoumat technologii Elastic Stack a následně usnadnit monitorování serveru a namísto nečitelných logů, kterých ze serveru chodí mnoho, definovat časté kritické momenty (např. chybová stránka 404 nebo 500) a vytvořit v Kibaně vizualizace, které vývojáři nebo analytikovi jednoznačně a okamžitě ukáží, jak často k danému problému došlo ve vybraném čase. Také je cílem ukázat, jak může být celý proces logování zjednodušený, když jsou využity možnosti automatického logování.