Veřejný ochránce práv a jeho vliv na kvalitu veřejné správy - Indráková, Petra; Mitwallyová, Helena; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá komparací postavení veřejného ochránce práv v České republice s vybranými zahraničními institucemi se stejným charakterem činnosti. Teoretická část je zaměřena na veřejnou správu, její kontrolu a obecnou charakteristiku ombudsmanské instituce. Cílem mé práce je srovnat instituci veřejného ochránce práv s jinými zeměmi a navrhnout změny, které by mohly vést k možnému odstranění nedostatků a zvýšení efektivity této instituce v České republice. Na základě provedené analýzy lze konstatovat, že úřad ombudsmana má v České republice své opodstatnění. Jedním z námětů pro změnu je právní zakotvení institutu veřejného ochránce práv v Ústavě České republiky, zavedení více specializovaných ombudsmanů či možnost jeho odvolání v případě dlouhodobé nemoci, která zabraňuje výkonu jeho funkce.
Vedoucí práce: Helena Mitwallyová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses