Efekt účasti v programu Erasmus na budoucí výdělky - Heřman, František (2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu účasti v programu Erasmus na budoucí výdělky, především na nástupní mzdu po absolvování vysoké školy, jakožto výchozí bod na trhu práce. Teoretická část obsahuje shrnutí teorie lidského kapitálu, který je zahraničním studijním pobytem prohlubován. Dále se věnuje investicím do tohoto druhu kapitálu a popisuje metody zkoumající výnosy z těchto investic. Popsán je také samotný program Erasmus a několik zahraničních studií na toto téma. V praktické části jsou analyzována data získaná pomocí dotazníkového šetření. Výsledky praktické části ukazují významný pozitivní vliv účasti v Erasmu na mzdy absolventů. V průměru byly nástupní mzdy u absolventů o 12 % vyšší. Diskutovány byly dále nepeněžní výnosy z těchto investic.