Komparace nezávislosti ČNB a centrálních bank vybraných států EU v období 2005-2018 - Novotný, Jiří; Pekárek, Štěpán; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce ve své teoretické části shrnuje stručnou teorii centrálního bankovnictví, centrální bankovnictví v souvislosti s EU a problematiku nezávislosti centrálních bank. Závěrem teoretické části je uveden aktuální ekonomický diskurz k tématu práce. Praktická část nejprve analyzuje historický vývoj a aktuální stav nezávislosti centrálních bank České republiky, Dánska, Německa a Švédska. Dále je pak provedena komparativní analýza vývoje (stavu) nezávislosti zvolených centrálních bank pomocí indexů GMT a Cukierman. Cílem práce je ověřit hypotézu, že vývoj nezávislosti ČNB v období 2005-2018 konverguje vůči vybraným centrálním bankám. Na základě zjištění, že během zkoumaného období nedošlo ve zkoumaných centrálních bankách k žádnému vývoji nezávislosti, a to ani po finanční krizi, byla hypotéza vyvrácena. Důvody pro tento závěr jsou diskutovány na závěr praktické části. Hlavním důvodem je podmínění nezávislých CB Evropskou unií (spodní hranice nezávislosti) a na druhou stranu velmi vysoká úroveň nezávislosti již v roce 2005 (ke zvýšení nezávislosti může dojít u zkoumaných CB již pouze v dílčích případech).
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses