Analýza IT procesů ve středně velké firmě a návrh implementace klíčových procesů dle rámce ITIL - Turecký, Zdeněk (2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou firemního IT prostředí a návrhem implementace klíčových IT procesů na základě knihovny ověřených praktik Information Technology Infrastructure Library (ITIL® 2011 Edition). Teoretická část práce popisuje rámec ITIL, jeho historii a aktuálně využívanou verzi, pět knižních publikací, ze kterých se skládá, a způsob, jakým přistupuje k řízení IT služeb. Okrajově zmiňuje související rámce a metodiky za účelem poskytnutí uceleného pohledu na danou problematiku. Praktická část práce představuje vybranou společnost a přednostně se zaměřuje na její IT prostředí. Dále popisuje problém, který firma aktuálně řeší, a vztahuje k němu relevantní procesy z rámce ITIL. Na závěr práce navrhuje konkrétní řešení pro společnost, které je možné využít jako podklad pro implementaci vybraných IT procesů dle rámce ITIL za účelem zefektivnění podnikových procesů. Výstup práce je primárně určen pro vybranou společnost, ale může zároveň sloužit jako vzor či návod pro organizace uvažující nad implementací popsaných ITIL procesů.