Bezdětnost ve vztahu k rodinnému chování v České republice - Vinický, Kryštof (2019)
Tato práce pojednává o rodinném chování se zaměřením na bezdětnost na území České republiky v současnosti s přihlédnutím ke změnám, které se projevily v období transformace. Rodinné chování je analyzováno prostřednictvím několika charakteristik, jako je například plodnost, sňatečnost, rozvodovost a bezdětnost.První část této práce je zaměřena na teorii, tedy na definování základních pojmů spojených s tímto tématem. Nejdůležitější je druhá část, která byla zpracována za účelem analýzy rodinného chování pomocí vybraných charakteristik. Mimo základních, ukazatelů je zobrazen i pohled na rodinu jako takovou v současné společnosti nebo bezdětnost pohledem mužské populace. Výsledky z této části jsou shrnuty ve třetí a zároveň poslední kapitole této práce.