Nezaměstnanost absolventů vysokých škol na Slovensku - Guliková, Michaela (2019)
Nezamestnanosť absolventov vysokých škôl predstavuje v dnešnej dobe závažný problém, ktorý postihuje nie len Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta.Bakalárska práca sa skladá z teoretickej a analytickej časti. V teoretickej časti sú jasne vymedzené a vysvetlené pojmy ako trh práce, ľudský kapitál, nezamestnanosť a jej typy, rizikové skupiny nezamestnaných a absolvent a jeho pozícia na trhu práce. Druhá časť tejto práce analyzuje celkovú nezamestnanosť na Slovensku, celkovú nezamestnanosť v Českej republike, nezamestnanosť absolventov VŠ na Slovensku, ktorú porovnáva s nezamestnanosťou absolventov VŠ v Českej republike, analyzuje nezamestnanosť absolventov VŠ na Slovensku podľa dĺžky trvania a ukončeného študijného odboru. V závere práce sú vysvetlené zistené súvislosti vyvodené z analytickej časti a poskytnuté možné riešenia