Porovnání přepravních možností na relaci Čína - Česká republika - Cempírková, Tereza (2019)
Tato práce se zabývá porovnáním námořní a železniční přepravy na trase z Číny do České republiky. Popisuje současnou situaci na trhu, jednotlivé možnosti námořních i železničních tras a druhy dopravních prostředků, které je možno pro transport využít, věnuje se také popisu silniční přepravy, která je využívána pro počáteční a koncovou část cesty. Cílem práce je vyhodnotit a porovnat nejvhodnější přepravní variantu u dvou zvolených zásilek, přičemž kritérii pro hodnocení jsou faktory, které mají pro kupujícího při rozhodování největší váhu – doba přepravy, frekvence, cena, bezpečnost a dopady na životní prostředí. V závěru jsou pak shrnuty veškeré informace a poznatky nabyté v jednotlivých částech práce a dále také zdůvodněny výsledky vyhodnocení praktické části.