ANALÝZA ÚROVNĚ MEZD V ČESKÉ REPUBLICE A V NĚMECKU V LETECH 2005 - 2017 - Jermanová, Lucie (2019)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu úrovně mezd v České republice a v Německu v letech 2005–2017. Cílem diplomové práce je analyzovat faktory, které ovlivňují nízkou úroveň mzdové hladiny v České republice, a zhodnotit, zda se úroveň mezd v České republice v budoucnu přiblíží ke mzdové hladině Německa. Analýza produktivity práce za období let 2005–2017 provedená v diplomové práci a mé výpočty nasvědčují tomu, že za předpokladu stejného tempa růstu produktivity práce jako ve sledovaném období let 2005–2017 se úroveň mezd v České republice v budoucnu může přiblížit ke mzdové hladině Německa, jelikož produktivita práce v České republice dožene produktivitu práce Německa zhruba za 65 let. Toto tvrzení však naráží na celou řadu limitujících aspektů. Z tohoto důvodu nelze považovat dané tvrzení za zcela závazné. V budoucím vývoji produktivity práce a úrovně mezd bude hrát zásadní roli zejména to, jak se jednotlivé země vypořádají s nastupující vlnou zavádění nových technologií v rámci 4. průmyslové revoluce.