Úloha IoT v pojišťovnictví - Rybář, Marek; Luc, Ladislav; Štefl, Vlastimil; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice využití internetu věcí v oblasti pojišťovnictví. Jejím cílem je na základě kombinace teoretických poznatků a navrženého praktického modelu analyzovat potenciální přínosy, které pojišťovny mohou využitím IoT technologií získat.První polovina teoretické části uvádí čtenáře do obecné problematiky Internetu věcí. Na začátku je nadefinován samotný pojem IoT a popsána historie vedoucí k jeho vzniku. Poté je rozebrána jeho základní struktura a související technologie. Konec této kapitoly je potom věnován současnému vývoji IoT.Druhá polovina teoretické části v krátkosti popisuje samotnou oblast pojišťovnictví a současný vývoj na pojistném trhu spojený s technologickým vývojem. Následně je rozebrán dopad, který IoT má na samotné pojišťovny a překážky, které v současné době brání jeho širší adopci. Na závěr této kapitoly je popsáno využití IoT pro jednotlivé druhy pojištění, a uvedeno několik příkladů jeho úspěšné implementace zahraničními i domácími pojišťovnami.Praktická část se potom zabývá návrhem modelu, který by pojišťovnám umožnil vypočítat rámcovou úsporu, kterou by jim mohlo využití IoT přinést prostřednictvím snížení nákladů na pojistná plnění v oblasti pojištění domácnosti a stavby. Dále je zde vypočtena i maximální výše zvýhodnění na pojistném, kterou by daná pojišťovna mohla svým zákazníkům nabídnout jako motivaci. Tyto výpočty jsou následně znázorněny i na několika modelových scénářích.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses